De schilderinstructie bij de kits is een basis instructie die voor de minder ervaren modelbouwer tot een bevredigend resultaat zal leiden.
De foto’s van de modellen op de website zijn voorbeelden van verder doorontwikkelde technieken.
Ervaren modelbouwers hebben vaak eigen trucs ontwikkeld om de modellen de uitstraling te geven die zij wensen. Voor de minder geoefende modelbouwers die toch een stapje verder willen komen volgen hier enkele stappen die daar bij kunnen helpen.
- Voor legergroene voertuigen: spuit (mooiste techniek) of schilder het hele model mat zwart. Voor UN modellen gebruik je een donkere aard kleur, bijvoorbeeld Humbrol 29.
- Nadat de onderlaag enkele uren gedroogd heeft ga je verder. Voor legergroene modellen: spuit (mooiste techniek) of schilder het model leger groen. Probeer hierbij de schaduw gebieden niet te raken, dus niet de onderkant, niet tussen en achter de wielen en niet in de luikopeningen. Voor UN modellen gebruik je mat wit
- Nadat de vorige laag enkele uren of beter nog één dag gedroogd heeft, schilder je alle details in de aangegeven kleuren of pas eigen variaties toe.
- Als de verf goed droog is, dit is één dag later, geef je de legergroene voertuigen een lichte wash. Dit is een met mat zwarte verf licht vervuilde terpentine. De UN voertuigen geef je een wash met een 50/50 mix van Humbrol 62 en Humbrol 33 (zwart). Maak de modellen niet nat maar slechts vochtig. Probeer dit eerst op een eerder gemaakt voertuig uit. Want bij deze techniek kan veel fout gaan! Als je het goed doet zal er een beetje donker residu achterblijven in de kieren.
- Nadat de wash goed droog is (na enkele uren), drybrush je het legergroene voertuig met Humbrol 72. Het UN Voertuig krijgt eerst een drybrush behandeling met Humbrol 34 (wit), daarna met humbrol 72. Drybrushen heeft drie doelen. Het eerste doel is het oplichten van de grote groene of witte vlakken die het meest door zon en weersinvloeden geraakt worden. Het twee doel is de contouren op te laten lichten waardoor het model een 3D effect krijgt. Het derde doel is een stoffige/vuile look creëren.
- Breng nu de decals aan. En vervolgens fixeer de decals met matte vernis.
- Drybrush nadat de vernis goed droog is de decals met Humbrol 72, zodat ze opgenomen worden in de sfeer van de rest van het voertuig.
- Finishing touch: Deze fase is zeer persoonlijk. Er kunnen nog enkele punten op de i worden gezet. Er kunnen bijvoorbeeld nog enkele weggevallen details opnieuw worden aangestipt (een knipperlicht dat niet langer rood is bijvoorbeeld), roet bij een uitlaat, enkele roestige details kunnen met Humbrol 62 licht gedrybrushed worden, met Humbrol 11 kunnen “metalen” delen die veel geraakt worden, zoals luikhoofden, licht gedrybrushed worden. De hoeken van de pantsering komen door deze techniek ook veel duidelijker naar voren. Tenslotte maken wij de bepakking en camo-netten iets glanzender dan de voertuigen. Deze uitrustingsstukken hadden meestal een plastic/rubber coating met een lichte glans. Door deze uitrustingsstukken een drybrush behandeling te geven met glanzend vernis (wederom heel subtiel) veranderd de uitstraling.
Belangrijk is dat alles eerst subtiel wordt aangezet en eventueel later wat zwaarder.