VOC

Plattegrond diorama

plattegrond_texel_aplattegrond_texel_bplattegrond_texel_c

Waarom een maquette van de “Reede van Texel” ?

De maquette gaat een overzicht bieden van scheepstypen uit de 17e eeuw. Dit was de tijd van de VOC, de WIC, de handel op de Oostzee en de zeeslagen onder leiding van Tromp en de Ruyter. In die eeuw groeide Amsterdam uit tot het handelscentrum van de wereld. Het werd onze “Gouden Eeuw”. De maquette laat zien wat ooit een indrukwekkend schouwspel moet zijn geweest; honderd schepen, honderden zeilen, duizenden mannen aan dek en in het want, een grauwe zee en een Hollandse kust met dorp op de achtergrond.

De reconstructie van “de Reede van Texel” bestaat uit drie delen:

Deel 1
Kernthema: een V.O.C.-vloot die zich klaarmaakt voor de uitreis. Van Texel is het deel van de kust te zien waarop de schans zich bevindt. Dit deel staat tijdens de nationale viering 400 jaar VOC in het gebouw van de tweede kamer.

Deel 2
Klaar in 2003 en heeft als kernthema de marine. Van Texel is ongeveer de helft van het dorp Oudeschild te zien. Dit deel heeft de primeur op Texel.

Deel 3
Klaar in 2004 en heeft als kernthema de Europese handel en visserij en laat de rest van het dorp Oudeschild zien. Dit deel heeft uiteraard ook de primeur op Texel.

Elk deel is 4 x 6 meter groot. De delen samen zijn 4 x 18 meter groot. Het eerste deel oogt en functioneert als een afgeronde maquette. De latere toevoegingen doen de eerste fase uitgroeien tot de definitieve maquette.

foto3