Bouwen en schilderen

Weathering 6: Regenstrepen

Stap 6: Regenstrepen

Deze stap wordt pas ondernomen als de voorgaande stap voldoende is gedroogd; na circa 1 dag. Dit voorkomt dat de beide technieken elkaar “vervuilen”.

Wanneer een stoffige wagen in een regenbui terecht komt, zal het stof samen met de regen langs de wagen stromen, wat strepen achterlaat.  De techniek om dit na te bootsen is vrij eenvoudig, maar zoals met alle technieken is het de truc om het niet te overdrijven….Liever enkele dagen later nogmaals een laagje aanbrengen, dan in 1 keer teveel en een model wat één en al stof is.

In het voorbeeld wordt een donkerbruine kleur gebruikt voor het dak, om hier nog iets meer leven te krijgen en om het vuil en roest van bovenleidingen na te bootsen. Humbrol 98 is hiervoor erg geschikt. Voor de zijwanden en onderstel wordt een lichtgrijze of beige tint gebruikt; in het voorbeeld Revell 75 en Humbrol 72.

Met een penseel wordt een stip bij het begin het van geplande regenspoor (bovenaan) geplaatst. Een platte penseel nat gemaakt met White Spirit wordt direct hierna gebruikt om de verf mee te trekken in de richting van de regen. White spirit van Talens werkt hiervoor het beste, aangezien het de minste ongewenste kringen achterlaat. (Bij gebrek hieraan kan ook eventueel Terpentine of Wasbenzine worden gebruikt). Aangezien de White spirit zich over het oppervlak verspreid is het raadzaam steeds een geheel vlak af te werken, dus bijvoorbeeld het gehele dak of een gehele zijkant. Bedenk dat er zich nabij de kopkanten van de wagen meer stof zal ophopen.

Met een föhn kan het oppervlak eventueel tussentijds worden gedroogd om de uitwerking te zien van de strepen. Dep eventuele druppels weg met een stukje keukenrol (druppels kunnen kringen achterlaten). Zijn de strepen te overdreven, voeg dan nogmaals schone White spirit toe om het te corrigeren. Meermaals met schone white spirit behandelen en vegen met een stukje keukenrol zorgt ervoor dat een teveel aan stof weg kan worden gehaald. Er zal echter altijd een heel dun laagje stof achter blijven. In feite kan met deze techniek dus ook een dun stoflaagje op een oppervlak worden aangebracht. Kleine vlekjes kunnen worden gecorrigeerd met een fijn penseel en wat White Spirit.

Klik hier voor stap 7: Stof