Bouwen en schilderen

Weathering 7: Stof

Stap 7: Stof op onderste helft rijtuig

Met airbrush

Om de regenstrepen op te nemen in een laagje stof en de kopkanten eveneens van stof te voorzien, wordt simpelweg een nevel gespoten op de lager gelegen delen van de wagen. In het voorbeeld is hiervoor Humbrol 98 gebruikt. De draaistellen zijn hier eveneens in meegenomen.

Zonder airbrush

Stof kan ook worden nagebootst door middel van drybrushen en het gebruik van pigmentpoeders.

Op een platte penseel wordt wat Humbrol 98 gedaan. Hierna wordt de penseel vrijwel geheel droog geveegd op een stuk keukenrol. Als de penseel vrijwel droog is, wordt een heen en weergaande beweging gemaakt op het oppervlak. Deze techniek wordt nogmaals gebruikt om fijne details te laten oplichten, maar in dit geval gebruiken we het om stof en vuil na te bootsen. Zoals de foto’s laten zien is hiermee een vergelijkbaar resultaat te behalen als bij het airbrushen van een nevel.

De kopkanten zijn minder eenvoudig van een stoflaag te voorzien. Met de regenstrepen-techniek is wel wat stof te plaatsen, maar stof aanbrengen door drybrushen is hier niet eenvoudig, gezien de grote hoeveelheid details. De kopkanten lenen zich daarom goed voor het gebruik van pigmenten. Aanbrengen van pigmenten is relatief eenvoudig. In het voorbeeld wordt Artitec 70.008 “Bruine aarde”70.009 “Reebruine aarde” en 70.010 Groenbruine aarde gebruikt. Met een oud penseel wordt een klein beetje pigment uit het potje genomen en direct op het model aangebracht. Nu is het een kwestie van het pigment uitvegen met de penseel. Een teveel aan pigment wordt weggeblazen en zo wordt een mooie stoffig uiterlijk verkregen. De draaistellen zijn hier eveneens in meegenomen. Raak het pigment niet met vette vingers aan na het aanbrengen; dit laat vingerafdrukken achter. Het is altijd mogelijk om later nog een extra laagje pigment aan te brengen.

Klik hier voor stap 8: Wielen