Bouwjaar: 1665
Maten: 141 ¾ voet lang, 36 ½ voet wijt, 14 voet hol, was niet voorzienvan een bakdek en had 54 stukken
Historie:
Gebouwd op de admiraliteitswerf te Amsterdam voor de admiraliteit van Amsterdam, maar bekostigd door de VOC. Het schip maakte deel uit van het 24-schepen-programma dat gefiatteerd werd vanwege de dreiging van de tweede engelse oorlog.
De Beschermer maakte de volgende zeeslagen mee:
- 4-daagse zeeslag, doorbreekt de Engelse linie en verovert de Seven Oaks.
- 2-daagse zeeslag, vernietigd een Engelse brander.
- Tocht naar Chatham en fungeerde daarbij als vlaggenschip van het eskader dat de rivier opzeilde o.l.v. Thomas Tobias. De bemanning van de Beschermer veroverde het Engelse admiraalsschip de Royal Charles.
- Slag bij Solebay.
- Slag bij Schooneveld.
- Expeditie naar Martinique.
- Tocht naar het Caribische gebied o.l.v. Jacob Binckes.
De Beschermer is het vlaggenschip tijdens de slag in de baai van Tobago. Het veel sterkere Franse eskader slaagde er niet in het eiland te veroveren en leed zware verliezen. Het Nederlandse eskader leed eveneens zware verliezen, maar de Beschermer bleef behouden. Bij een tweede poging het eiland te veroveren, hadden de Fransen meer succes. Een nieuw groot eskader viel het eiland opnieuw aan . De Beschermer fungeerde als drijvende batterij, maar toen het fort door een treffer in het kruitmagazijn met alle verdedigers erin werd opgeblazen, viel de vrijwel onbemande Beschermer in Franse handen. Veel plezier hebben de Fransen aan de Beschermer niet gehad, omdat bij de tocht naar huis het Franse eskader vrijwel geheel verloren ging op een rif.
De Beschermer is een goed voorbeeld van een doorsnee oorlogsschip uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Haar levensloop was echter alles behalve doorsnee.
De “Beschermer” – Boijmans Van beuningen.