Bouwen en schilderen

Weathering

Van B-product naar Triple-A product.

Weatheren of verouderen is iets wat we allemaal wel willen proberen, maar het is vaak een flinke stap om uw nieuwe model daarvoor te gebruiken. Artitec biedt nu diverse rijtuigen aan met kleine imperfecties, die uitstekend geschikt zijn om het verouderen eens zelf te proberen. In deze introductie laten we enkele technieken de revue passeren om uw model nog realistischer te maken. De mate van veroudering is strikt persoonlijk en vaak afhankelijk van welke situatie u wilt uitbeelden….een rijtuig vlak voor een wasbeurt, een rijtuig in zijn nadagen of zelfs een rijtuig onderweg naar de sloop. Een handig hulpmiddel voor het verouderen is een airbrush, maar in deze instructie laten we ook zien hoe u zonder airbrush mooie resultaten kunt bereiken.

Het is raadzaam om wat beeldmateriaal te verzamelen voordat u aan de slag gaat. Op internet vind u bijvoorbeeld talloze voorbeelden van Plan E rijtuigen en Stalen D’s in verschillende vormen van onderhoud.

Subtiliteit is het belangrijkste bij weatheren; neem voldoende tijd, laat het model tussendoor goed drogen en breng het vuil dun aan. De hierna volgende stappen kunnen altijd herhaald worden om het effect te versterken, maar een stap terug is vaak moeilijker!

Stap 1: Afbouw

De Stalen D in het voorbeeld zal als laatste wagen in een sleep gebruikt worden. Om die reden wordt aan 1 zijde de koppeling verwijderd en worden alle bijgeleverde update-onderdelen als slangen gemonteerd. De andere zijde blijft functioneel met NEM koppeling en details als slangen worden hier niet gemonteerd. De deuren en conducteurs-uitbouw worden juist verwijderd om deze apart te verouderen, maar ook omdat de wagen nu beter vastgepakt kan worden tijdens het verouderen.

Weathering 2: postzegelen